wennen in de opvang!
De eerste keer naar de opvang is altijd spannend,
zowel voor je kind als voor jou.
Ook de kinderbegeleiders zijn benieuwd naar jullie.
Geleidelijk aan wennen aan de nieuwe situatie maakt de overstap heel wat vlotter!
Wennen in de opvang.
Wanneer je baby of peuter in de kinderopvang start, komt hij eerst samen met U wennen, daarna alleen. Zo kan je kind geleidelijk aan gewoon geraken aan de nieuwe omgeving.
Jij kan informatie uitwisselen met de kinderbegeleiders en jullie kunnen elkaar beter leren kennen. Ook wanneer er andere grote veranderingen zijn, raden we aan te wennen.
Wanneer wennen.
De eerste dagen in de opvang zijn stresserend voor je kind: andere mensen, onbekende geluiden, nieuwe geuren ... Ook voor jullie is het een hele stap om je kind achter te laten. Dit is volkomen normaal. Daarom kunnen jullie vooraf wennen. De overgang van thuis naar de opvang verloopt vlotter en op het ritme van je kind.
Voor je kind
Je kind kan de vele nieuwe indrukken op zijn of haar tempo verwerken en ook op eigen tempo vertrouwd geraken met de andere omgeving en de nieuwe mensen. Je kind voelt zich sneller goed in zijn vel omdat de kinderbegeleider je kind en zijn gewoontes leert kennen en er op in kan spelen: eten, slapen. Je kind krijgt vertrouwen in zijn kinderbegeleider en leert dat het op hem of haar kan rekenen.
Het slaappatroon van je baby verandert minder omdat hij door het wennen minder stress heeft. Tijdens de eerste dagen volgt de opvang je kindje extra op tijdens zijn dutje. Dit is één van de aanbevelingen om wiegendood te voorkomen.
Voor jezelf
- Je kan info geven over de gewoontes van je kind. Zo kan de opvang er rekening mee houden. Wat is zijn slaapritueel? Hoe troost je je kind? Welke liedjes of speelgoed vindt je kind leuk? Zijn er bepaalde zaken op vlak van verzorging die speciale aandacht vragen?
- Je leert hoe de opvang werkt. Hoe delen zij de dag in? Hoe krijg je info? Waar kan je terecht met je vragen? Wat verwachten zij van jou?
- De vertrouwensrelatie tussen jou en de begeleiders kan groeien. Je weet dat je kindin goede handen is.
Voor de opvang
U kent Uw kind als de beste. Door het wennen, krijgen de kinderbegeleiders de informatie uit de eerste hand. Door hier rekening mee te houden, voelt je kind zich sneller op zijn gemak. De eerste weken worden daardoor vaak gemakkelijker.
- De kinderbegeleiders kunnen jouw verwachtingen leren kennen en ook hun werkwijze met jou delen.
- Ze bouwen een band op met jullie.
Voor de andere kinderen
- De opvang kan de komst van het nieuwe kind aankondigen.
- Zij leren jou en hun nieuwe speelkameraad kennen.
Hoe zien de wen momenten eruit bij de regenboog?
Eerste wen moment;
Het eerste wen moment gebeurd samen met een ouder en dit gedurende één uurtje. Het moment wordt bepaald door de opvang (rustig momentje in de dag zodat de juffen tijd kunnen maken om kennis te maken) en in samen spraak met de ouder.
Tweede wen moment;
Bij het tweede wen moment vragen we het kindje twee tot vier uur in de opvang te laten en dat hierbij een eetmoment is voorzien. Ouders mogen indien ze het wensen nog een uurtje mee wennen. Daarna kan het kindje alleen wennen aan de juffen en andersom ook natuurlijk. Ouders mogen tussendoor steeds bellen als ze nog ongerust zijn of iets zijn vergeten te melden.
Derde wen moment;
Bij dit wen moment is het de bedoeling dat je als ouders je kindje brengt voor vier uurtjes. Voorzie ook dat er een eetmoment valt in deze periode. Zo kan je kindje volledig wennen zonder de ouders in de buurt. Na verloop van het wen moment kunnen de juffen met de ouders het verdere verloop bespreken. Indien er nog bijkomende wen momenten nodig zijn aangezien elk kindje zijn eigen ritme heeft zal dit door de juffen aangegeven worden. ( bijkomende wen momenten zullen wel worden aangerekend door de opvang)